Jeden średni brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jest ugotowany aldente wyciągamy go. W czasie gdy nasz brokuł się gotuje my wrzucamy na patelnie odrobinę oleju z orzechów Macadamii lub jeśli ktoś woli odrobinkę masła. Do tego dokładamy czosnku przeciśniętego przez praskę do smaku (ja preferuję dużo ;D). Olej z czosnkiem pozostawiamy na chwileczkę do podgrzania. Gdy olej się nagrzeje kładziemy na patelnię liście szpinaku (wcześniej umyte) i dusimy na średnim ogniu, gdy szpinak będzie ju dobry (poznamy po specyficznym zapachu i swego rodzaju wodnistości) dokładamy do niego średniego brokuła i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyciągamy na talerzyki.
Do wykonania potrzeba nam:
1 brokuł
ok. 150- 200 g szpinaku
3, 4 łyżki oleju z orzechów macadami lub odobina masła
kilka ząbków czosnku
Oczywiście nie może to zastąpić pełnego posiłku. Ja najbardziej preferuję podanie go z brązowym ryżem i gotowaną piersią z kurczaka, lub udkiem pieczonym bez tłuszczu w rękawie.
Dobrym połączeniem może być również Camembert pieczony w piekarniku z żurawiną