SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szpinak z brokułami i czosnkiem dla 2 osób

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1712

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 218 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2749
Jak każdy z nas wie szpinak jest bardzo zdrowym i bardzo dobrym warzywem, warto go jeść. Ja lubię go pod różnymi postaciami jednak najbardziej preferuję w połączeniu z brokułami. Wygląda to tak.
Jeden średni brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jest ugotowany aldente wyciągamy go. W czasie gdy nasz brokuł się gotuje my wrzucamy na patelnie odrobinę oleju z orzechów Macadamii lub jeśli ktoś woli odrobinkę masła. Do tego dokładamy czosnku przeciśniętego przez praskę do smaku (ja preferuję dużo ;D). Olej z czosnkiem pozostawiamy na chwileczkę do podgrzania. Gdy olej się nagrzeje kładziemy na patelnię liście szpinaku (wcześniej umyte) i dusimy na średnim ogniu, gdy szpinak będzie ju dobry (poznamy po specyficznym zapachu i swego rodzaju wodnistości) dokładamy do niego średniego brokuła i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyciągamy na talerzyki.

Do wykonania potrzeba nam:
1 brokuł
ok. 150- 200 g szpinaku
3, 4 łyżki oleju z orzechów macadami lub odobina masła
kilka ząbków czosnku


Oczywiście nie może to zastąpić pełnego posiłku. Ja najbardziej preferuję podanie go z brązowym ryżem i gotowaną piersią z kurczaka, lub udkiem pieczonym bez tłuszczu w rękawie.

Dobrym połączeniem może być również Camembert pieczony w piekarniku z żurawiną
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szybka Pizza z Patelni

Następny temat

Banany z piekarnika, bardzo smaczny i zdrowy deser

WHEY premium