Postawiłem podzielić się z Wami bardzo dobrym przepisem na kurczaka Tandoori ( czyt. tanduri ).
Jest to dobre urozmaicenie smaku typowego kurczaka z ryżem ( można jeśc również z ziemniakami, ja jednak zawsze jadam to z ryżem).
Tandoori - Indyjska przyprawa ( dostępna w większych supermaketach czy sklepach z przyprawami )
Kurczak Tandoori na 4 porcje.
Składniki:
-Ryż ( 400 g )
-Pierś z kurczaka 500g ( 120 g na 1 porcje )
-Cebula średnia
-Kostka rosołowa
-Natka pietruszki
-Przyprawa Tandoori ( bohaterka potrawy )
-Papryka słodka czerwona ( 10 g)
-200 g śmietany 12 lub 18
-150 g Jogurtu Naturalnego
-Sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania około 40 minut.
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oddzielnej patelni.
Do podsmażonego kurczaka dodać zeszkloną cebulę, rozkruszoną kostkę rosołową, 10 g ( 2 łyżeczki ) słodkiej papryk oraz przyprawy Tandoori.
Wszystko razem wymieszać i dodać śmietanę, a następnie jogurt naturalny. Do smaku doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Ryżu nie będę opisywał jak się gotuje bo raczej każdy z nas już umie ro zrobić.
Ja w celu wzbogacenia posiłku o witaminy i minerały jako dodatek pokroiłem sobie świeże pomidorki.
Smacznego
1 porcja dostarcza około:
Białko: 32 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 10 g
Kcal: 380
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.