SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż brązowy/naturalny? No chyba nie...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3734

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 38 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 473
Oto (anty) bohaterowie:





Cytuję opisy sposobu przygotowania:
"Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem 30 minut."
"Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 30 minut."
Od lat zjadam codziennie 3-4 torebki ryżu i mogę śmiało powiedzieć, że przygotowałem grube tysiące potraw z ryżem korzystając z odnośnych instrukcji na opakowaniu.
Teraz po 30 minutach gotowania na najmniejszym możliwym ogniu (sprawdzałem na kuchence gazowej na najmniejszym palniku oraz kuchence elektrycznej na najmniejszej płycie) w obu przypadkach otrzymuje się napęczniały worek niejadalnej, wodnistej brei o wadze około 300 g (z jednego woreczka 100 g).
Aż się boję myśleć, jaki to może mieć indeks glikemiczny.
Eksperymentując z czasem gotowania najsmaczniejszy ryż uzyskuję po 17 minutach (przypominam - na najmniejszym ogniu, jego zwiększenie powoduje skrócenie czasu gotowania) i waży on około 175 g (z jednego woreczka 100 g).
Pytanie za 100 punktów - dlaczego przez lata musiałem czekać ~30 minut na ugotowanie ryżu brązowego, a teraz prawie 2x mniej, choć instrukcja na opakowaniu się nie zmieniła? Ile jest ryżu brązowego w ryżu brązowym?
Po co mam płacić więcej za coś, co jest takie samo jak produkt dużo tańszy?
Czy ktoś z was ma podobne przemyślenia?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 3053 Wiek 111 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12449
Witaj, odmian ryżu jest duża ilość tak samo jak kur, ryb, świń, krów, warzyw, owoców itp. itd. Wpływ na jego brejowatą konsystencję może mieć np. woda, przykrycie garnka itp.

Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.

Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.

Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 38 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 473
Ale to jest niby ten sam ryż przyrządzany od lat w ten sam sposób. Chodzi mi o to, że zmieniła się zawartość w pudełku, bo ryż brązowy, naturalny, nie-paraboiled nie powinien być ugotowany po kwadransie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 41 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 635
Ryżu Sonko nie jadłem, natomiast ten Kupca często - choćby wczoraj rano. Gotowałem 30 minut (wrzucam torebkę na wrzątek, zmniejszam gaz do minimum i gotuję w półodkrytym garnku) i ryż po wyjęciu i ocieknięciu jest sypki i raczej suchy. Nigdy jeszcze nie zrobiła mi się z niego wodnista breja.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 11 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2681
Też jem ten Sonko ale zawartość wysypuję z worka do szklanki i gotuję w proporcji 1:2 wody nie rozumiem jak może coś być smaczne gotowane w plastiku i zdrowe przede wszystkim. Polecam ryż gotować luzem wtedy żadna breja Ci nie wyjdzie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ja wszystkie ryże gotuje tyle ile jest na opakowaniu napisane i ani z białego, ani z brązowego nie mam wodnistej mazi. Ugotowany nie jest rozgotowany, a brązowy gdy gotowałem 25 minut to okazał się być strasznie twadry. Wody używam tyle, żeby cała zawartość woreczka była pod wodą. Używam tych firm, które podałeś
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 294 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6805
Też jem ten ryż sonko i nie jest z nim nic złego. po 25-30min jest bardzo dobry, lekko twardy nie miekki taki jak lubie. Może za duzo soli dajesz ze ci sie breja robi?

AG

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
o, ja np nie sole w ogóle :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11841
ja jeden jak i drugi gotuję 15 min, pozniej jeszcze 2-3 min poleży. Wyciągam, przelewam zimną wodą i jest ok. Sprawdź jakieś inne opakowanie. Moze jakaś wadliwa partia się trafiła, bo dziwne to...

Still in progress..

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Twaróg sernikowy - dieta

Następny temat

Węglowodany - olbrzymie ilości.

WHEY premium