Potrzebujemy;
- 250g piersi z kurczaka
- mały jogurt naturalny Danone
- mały pomidor
- 1/3 średniej cebuli
- 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- 3/4 przyprawy słodko kwaśnej
- 1/2 łyżki curry
- łyżka papryki czerwonej
- łyżka pieprzu
- ser feta 100g
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie mięsa;
Mięso kroimy w poprzek o grubości ok 1 do 1,5cm. Następnie dodajemy 1/3 przyprawy słodko kwaśnej, 1/2 łyżki curry i połowę jogurtu naturalnego. Wymieszane mięso w jogurcie odstawiamy na 20 minut w celu naciągnięcia smakiem.
Przygotowanie słonego farszu;
Kroimy cebulę i pomidora, obsypujemy go papryką, pieprzem i smażymy na małym ogniu do lekkiego zeszklenia, następnie dodajemy wiórki. Wiórki muszą poprzyklejać się do pomidora i cebuli, w momencie gdy wiórki będą zarumienione dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i tak na małym ogniu dusimy przez minute, po zestawieniu z ognia wkładamy wszystko do osobnego półmiska z serem fetą i rozgniatamy do jednolitej masy.
Ostateczne przygotowanie;
Wcześniej przygotowane mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie i zaczynamy dusić do momentu aż mięso nie przestanie być surowe, w między czasie uzupełniamy braki jogurtu, ważne tez by na początku dodać 1/3 przyprawy słodko kwaśnej! Gdy mięso udusi się całkowicie dodajemy farsz słony wraz z połową szklanki wody, dusimy tak przez 4 minuty, w ostatniej minucie dodajemy ostatnią porcje przyprawy słodko kwaśnej i odstawiamy z blatu.
Potrawa jest alternatywą wszędobylskiej odmiany suchego kurczaka. Czas przygotowanie to ok 35 minut.
Białko; ok 70g
Tłuszcze; ok 28g
Węglowodany; ok 12g
Zmieniony przez - MaxWhite w dniu 2013-03-27 19:15:52
Zmieniony przez - MaxWhite w dniu 2013-03-27 19:16:50
Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.
Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.
Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.