PanDamianjesli odsączysz ten olej to mozesz zjesc ,, uwzglednij je w diecie i bedzie git :) mozesz tez czasem makrele podjes 1 lub 2 na tydzien , sam tak robie :)
Dzięki :) Co do makreli, to jem i lubię
Często robię z niej pastę z chudym twarogiem.
kanapJem dużo śledzi, przygotowanie ich samemu jest banalnie proste i po zakupie śledzi z beczki w sklepie rybnym lądują u mnie w misce z wodą (na kilka godzin) aby usunąć z nich nadmiar soli. Potem śledzie wyciągam kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w słoiku przekładając je pokrojoną cebulą, na końcu zalewam olejem rzepakowym kujawskim i na drugi dzień są gotowe do jedzenia.
I mniej więcej tak są te kupne śledzie przygotowywane, bo to śledzie robione w dużych słojach do knajpy mojej mamy (i ogólnie jest tam "zdrowo", tzn. niezbyt dietetyczne, ale na pewno nie chemicznie - galareta mięsna domowa, tatar mielony 3x dziennie, więc mięso zupełnie świeże i podobno najlepsze w mieście), dopytam nawet, czy nie po domowemu, jednak olej z pewnością jest kujawski lub coś w tym stylu, dlatego pytam, czy odsączenie i wyduszenie sprawi, że z powrotem staną się zdrowe :).
edit: właśnie się dowiedziałam, są kupowane w dużych słojach od hurtownika, a na miejscu w knajpie robią do tego cebulkę (której akurat nie jem, bo nie lubię
). Niemniej jednak podejrzewam, że są robione na podobnej zasadzie, jak opisałeś :).
Skerxwannalivehealthily - Te Twoje przepyszne sledzie są puszkowane?
Osobiście proponuje jednak własnoręczne przyrządzenie 9np. w jogurce naturalnym z warzywami), ale jak zjesz raz na jakiś czas to nie umrzesz. Tylko odsącz dobrze olej, bo z reguły jest bardzo miernej jakości.
Kujawski to olej rafinowany - niestety niespecjalna opcja.
Absolutnie nie puszkowane! Nie jem konserwowanego świństwa
Są słoikowane
Śledzie odsączam, a potem duszę w 4 warstwy ręcznika papierowego tak, że się przyklejają
także myślę, że porządnie odsączam :)
ckdfanste śledzie mam rozumieć kupowane w jakimś opakowaniu itp? jeśli tak to pokaż foto i jakiś skład
raz na miesiąc
czyli 2 razy na miesiąc ci wystarczy? rozumiem, że mogłabyś mieć dylemat jakbyś je chciała szamać 3 razy w tygodniu, ale raz na miesiąc, dwa to nawet mega zaj**iste lody nie zaszkodzą:P
Zmieniony przez - ckdfans w dniu 2013-04-09 10:07:01
Teraz jem raz w miesiącu, chcę jeść kilka razy w tygodniu, ale nie wiem czy konkretnie te śledzie kilka razy w tygodniu to mądra rzecz
Spróbuję kupić zwykłe i zrobić w domu, ale te są naprawdę rewelacyjne w smaku.
edit: firma Sol-Fish, prawdopodobnie te pierwsze:
klik. Na słoiku jest napisane
filety śledziowe po wiejsku, z opisu pasują tylko te pierwsze.
Sogi poleciały, dzięki za odpowiedzi :)
Zmieniony przez - wannalivehealthily w dniu 2013-04-11 14:03:04