W poprzedniej części przedstawiłem poważne ograniczenia dwóch badań, które przez długi czas kształtowały poglądy na temat wpływu diety na trądzik. Starałem się również wyjaśnić, że trądzik to wieloczynnikowe schorzenie, często wiążące się z zaburzeniami mikroflory jelitowej i nasilonym stresem oksydacyjnym. Dziś chciałbym zwrócić uwagę jeszcze na kilka interesujących kwestii odnośnie wpływu czynników żywieniowych na trądzik.
Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest kandydatem na doktora w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Mleko a trądzik: przekonujące mechanizmy, słabe wsparcie w badaniach
Zagadnieniami związanymi z wpływem mleka i produktów mlecznych na etiologię trądziku w ostatnich latach intensywnie zajmuję się Dr. Bodo Melnik. Jedna z jego licznych publikacji w tym zakresie ukazała się ostatnio w Nestle Nutritional Workshop Series [1]. Przed zapoznaniem się z treścią artykułu można byłoby przypuszczać, że autor będzie starał się wykazać, że konsumpcja mleka (szczególnie z płatkami śniadaniowymi) nie ma wpływ na trądzik. Nic bardziej mylnego. Podobnie jak w swoich wcześniejszych publikacjach, Dr. Melnik przedstawił interesujące mechanizmy molekularne, wskazujące, że konsumpcja mleka i produktów mlecznych może sprzyjać powstawaniu zmian trądzikowych. Pokrótce mleko i niektóre produkty mleczne mają silny wpływ na zwiększanie poziomu insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1). W badaniach wykazano związek między zwiększonym stężeniem IGF-1, a występowaniem trądziku. Wysoki poziom IGF-1 przyczynia się do zmniejszenia poziomu czynnika transkrypcyjnego Fox01 w komórkach skóry, co może wiązać się z nasiloną produkcją sebum i keratyny, zwiększoną wrażliwością na androgeny oraz nadmiernym wzrostem komórek skóry. Jednocześnie wysoki poziom insuliny może przyczyniać się do zwiększenia poziomu i biodostępności IGF-1 oraz androgenów. Dodatkowo na koniec wspomnianej publikacji pojawił się wniosek, że w przyszłości powinny zostać przedsięwzięte kroki w celu zmniejszenia właściwości silnie insulinotropowych mleka i produktów mlecznych. Jest więc szansa, że być może za jakiś czas pojawią się produkty mleczne bardziej przyjazne dla pacjentów z trądzikiem.
Ciąg dalszy: http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1756/dieta-nie-ma-wplywu-na-tradzik-skad-wzielo-sie-takie-przekonanie-cz--ii
Zmieniony przez - Bull w dniu 2013-08-18 20:25:14