SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Witamina C a wysokie temperatury

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 980

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
Witam jak to jest z witaminą c w wysokiej temperaturze? Przeczytałem, że dostarczamy ją razem z ziemniakami. A innym razem, że wysoka temp. >70 stopni kompletnie niszczy witaminę C i nic z niej nie ma. Jaka jest prawda?

Pytanie wisiało w pojedyńczych ale zagubiło się gdzieś po drodze więc pytam tutaj :)

--------------------------------------------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Witamina C jest wrażliwa na temperaturę, pH, obecność telnu... Tak więc +/- przyjmuje się, że w trakcie przetwrzania i przechowywania żywności jej straty sięgają 50%. Jest to oczywiście mocne uogólnienie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
po półgodzinny gotowaniu we wrzątku zostanie tam połowa wit. C? To ciekawe

--------------------------------------------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
witamina C jest rozpuszczalna w wodzie,więc aby zachować większą jej ilość proponuję gotować produkty na parze

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
można na parze, ale jak gotujesz warzywa w wodzie i teoretycznie jak dorzucisz przypraw to masz zupę, więc i tak pocisniesz tą witaminkę ;) przyjmując ze zjesz to w formie zupy

Zmieniony przez - ckdfans w dniu 2013-04-15 16:45:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Zgodnie z gradientem stężeń witaminy i składniki mineralne będą przenikały z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym. Gotuj na parze to straty na pewno będą mniejsze.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
domer
Zgodnie z gradientem stężeń witaminy i składniki mineralne będą przenikały z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym. Gotuj na parze to straty na pewno będą mniejsze.


więc jak jest dokładnie z ta wodą? Jeśli jem zupe, w której gotowałam warzywa to mam rozumieć, to co się dzieję wówczas z witaminami?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Jeśli jesz zupę - to ok, zdecydowanie lepsza opcja, jak np. wylewanie wywaru po ugotowaniu warzyw.
Chociaż osobiście zachęcam do spożywania warzyw i owoców surowych, o ile są zdatne do spożycia

Zmieniony przez - Skerx w dniu 2013-04-15 18:27:05

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcja 3150kcal

Następny temat

Dieta na masę mięśniową do poprawki

WHEY premium