SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany = insulina = tycie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9153

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
Edytowałem, a ty odpowiadając teraz popsułaś mi edycje;)
Do czego, chciałem ci pokazać że ilości glukozy jakie są potrzebne dla układu nerwowego są znikome. Jak piszesz w skrajnych przepadkach do 120g. Biochemia podaje 50g. I taką ilość(a nawet wiecej) bez problemu dostarcza Żywienie Optymalne. Układ nerwowy dostaje swoje. Dodatkowo wątroba także produkuje cukier, czesto optymalni mają na czczo powyżej 80 a nawet ponad 100. "Niska" ilość cukru w diecie nie jest problemem.
A zmierzam do tego osoby otyłe tracą na ŻO tkankę tłuszczową. Razem z obniżeniem tkanki tłuszczowej, następuje zawsze poprawienie wrażliwości na insuline.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Sobie jeszcze potroluję trochę

Insulinooporność


Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi , mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom glukozy we krwi.

Wrażliwość insulinowa
Wrażliwość =czułość na substancję, związek lub bodziec.

Wrażliwość insulinowa na diecie wysokotłuszczowej objawia się tym,że organizm jest bardziej czuły na insulinę (glukoza,aminokwasy),jej sekrecję (w dół, w górę). Już niewielka ilość glukozy (7%) oraz białka
(17%) na diecie wysokotłuszczowej skutkuje sekrecją insuliny i syntezą glikogenu pomimo, iż "warunkach podstawowych AMPK hamuje aktywność GS"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049595900276
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=921491


Enzym glukokinaza (trzustka,wątroba) jest enzymem adaptacyjnym,zależnym od diety. W konsekwencji następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50%
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465 

Dzięki takiej "adaptacji" w organizmie nie występują nagłe wahania piki glukozy (węglowodany),insuliny (węglowodany i białka ) nie doprowadza się w ten sposób do stanów hipoglikemii.Dzięki
posiłkom białkowo tłuszczowym krzywa glikemia jest wypłaszczona i zależy w głównej mierze od ilości węglowodanów w posiłku(70g).


Krzywa glikemii na dietach tłuszczowych jest bardziej wypłaszczona , dlatego osoby ją stosujące nie chodzą głodne przez dłuższy czas .W ciągu dnia wystarcza im mniej posiłków 2-3.



W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza może się obniżyć do 70 mg/dl.Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi.
Źródło Stryer


Przyczyną "wysokiego" poziomu glukozy na czczo (>100mg/dl >5,5mM) może być
-efektu tzw brzasku (wydzielania hormonów)
-pora pobudki 4:00-10:00
-stresy dnia poprzedniego,stresy czekających nas przyszłego dnia :)
-dużej ilości glikogenu wątrobowego, a co za tym sytuacji, gdy siatkówka oka,śluzówka jelita,mięśnie poprzecznie prążkowane,erytrocyty,leukocyty, mózg nie pobierają glukozy, nie spalają jej w nocy,ponieważ jej nie potrzebują mimo stałej Michealisa 18-108 mg/dl Km=1-6mM a przecież w świetle naukowych faktów to glukoza jest preferowanym źródłem energii dla mózgu i mięśni a nie ATP,ketony czy kwasy tłuszczowe
-spowodowane niskim poziomem insuliny (rytm dobowy insuliny 24h)
-na przykład degradacji/niszczenia białek organizmu w okresie adaptacyjnym do diety tłuszczowej( enzymy białkowe glikolityczne heksokinaza,glukokinaza,fosfofruktokinaza etc)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do Sprawdzenia {Pytanie]

Następny temat

Zapytanie

WHEY premium