SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przeterminowane jedzenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2761

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 927
Czy kasza gryczana i ryz parboiled jest zdatny do spozycia jak data waznosci uplynela miesiac/2 miesiace temu ?
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230
tak.
zarowno ryz, jak i np makaron (i kasze) posiadaja date "najlepiej spożyc przed" ("best before")- ktora to data oznacza ze produkt ma "najlepsze" wlasciwosci, nazwijmy to- estetyczno-fizyczne- do tej daty.
po jej uplynieciu produkt- o ile jest przechowywany w suchym, w miare chlodnym miejscu- jak najbardziej nadaje sie do spozycia. Dotyczy to większości suchej i bogatej w węglowodany/sole żywności- taka żywność się nie psuje w odpowiednich warunkach
Ja np jeszcze sie zajadam platkami owsianymi z data do października 2011 roku- i jakoś zyję.
Natomiast "prawdziwy" okres ważności ("use by") odnosi sie do wlasciwosci chemiczno-biologicznych- produkt po takiej dacie ma spore szanse (nawet jesli byl przechowywany w dobrych warunkach) być szkodliwy- najczesciej albo to idzie wywąchać, albo- jeśli ma sie pecha i sie to zje- może się skończyć na zatruciu: wymiotach bądź biegunce. Tak czy siak- nic przyjemnego (no, chyba ze ktos lubi...)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230
oh, kurde, przegapiłem jedną sprawę (i nie wiem jak edytować posta): ryż gotowany (na parze badz w garnku) moze sie zepsuc w ciagu 24 godzin. To jest produkt który szybko się psuje, po ugotowaniu należy go szybko schłodzić polewając go w sitku zimną wodą (zapobiegnie to sklejaniu się- a więc 2 pieczenie na jednym ogniu).
Generalnie, żywność "gotowa do jedzenia" psuje się najszybciej. Uwagi z poprzedniego postu odnoszą się do suchej, tj. nie ugotowanej zywnosci (kasza, ryz, makaron etc)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 927
ok dziekuje za informacje bardzo mi sie przydadza :) jak edytowac-kolo daty wyslania postu sa 3 ikonki kliknij w ta kartke z olowkiem ( nie mzona edytowac gdy ktos juz napisal posta pod Toba z wiadomych wzgledów )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230
Ależ bardzo proszę. I dzięki- teraz to dopiero zauważyłem :E

Zmieniony przez - simon_g w dniu 2013-04-20 22:03:48
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny - redukcja

Następny temat

dieta na mase 3500

WHEY premium