...
Napisał(a)
Czy kasza gryczana i ryz parboiled jest zdatny do spozycia jak data waznosci uplynela miesiac/2 miesiace temu ?
1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
tak.
zarowno ryz, jak i np makaron (i kasze) posiadaja date "najlepiej spożyc przed" ("best before")- ktora to data oznacza ze produkt ma "najlepsze" wlasciwosci, nazwijmy to- estetyczno-fizyczne- do tej daty.
po jej uplynieciu produkt- o ile jest przechowywany w suchym, w miare chlodnym miejscu- jak najbardziej nadaje sie do spozycia. Dotyczy to większości suchej i bogatej w węglowodany/sole żywności- taka żywność się nie psuje w odpowiednich warunkach
Ja np jeszcze sie zajadam platkami owsianymi z data do października 2011 roku- i jakoś zyję.
Natomiast "prawdziwy" okres ważności ("use by") odnosi sie do wlasciwosci chemiczno-biologicznych- produkt po takiej dacie ma spore szanse (nawet jesli byl przechowywany w dobrych warunkach) być szkodliwy- najczesciej albo to idzie wywąchać, albo- jeśli ma sie pecha i sie to zje- może się skończyć na zatruciu: wymiotach bądź biegunce. Tak czy siak- nic przyjemnego (no, chyba ze ktos lubi...)
zarowno ryz, jak i np makaron (i kasze) posiadaja date "najlepiej spożyc przed" ("best before")- ktora to data oznacza ze produkt ma "najlepsze" wlasciwosci, nazwijmy to- estetyczno-fizyczne- do tej daty.
po jej uplynieciu produkt- o ile jest przechowywany w suchym, w miare chlodnym miejscu- jak najbardziej nadaje sie do spozycia. Dotyczy to większości suchej i bogatej w węglowodany/sole żywności- taka żywność się nie psuje w odpowiednich warunkach
Ja np jeszcze sie zajadam platkami owsianymi z data do października 2011 roku- i jakoś zyję.
Natomiast "prawdziwy" okres ważności ("use by") odnosi sie do wlasciwosci chemiczno-biologicznych- produkt po takiej dacie ma spore szanse (nawet jesli byl przechowywany w dobrych warunkach) być szkodliwy- najczesciej albo to idzie wywąchać, albo- jeśli ma sie pecha i sie to zje- może się skończyć na zatruciu: wymiotach bądź biegunce. Tak czy siak- nic przyjemnego (no, chyba ze ktos lubi...)
...
Napisał(a)
oh, kurde, przegapiłem jedną sprawę (i nie wiem jak edytować posta): ryż gotowany (na parze badz w garnku) moze sie zepsuc w ciagu 24 godzin. To jest produkt który szybko się psuje, po ugotowaniu należy go szybko schłodzić polewając go w sitku zimną wodą (zapobiegnie to sklejaniu się- a więc 2 pieczenie na jednym ogniu).
Generalnie, żywność "gotowa do jedzenia" psuje się najszybciej. Uwagi z poprzedniego postu odnoszą się do suchej, tj. nie ugotowanej zywnosci (kasza, ryz, makaron etc)
Generalnie, żywność "gotowa do jedzenia" psuje się najszybciej. Uwagi z poprzedniego postu odnoszą się do suchej, tj. nie ugotowanej zywnosci (kasza, ryz, makaron etc)
...
Napisał(a)
ok dziekuje za informacje bardzo mi sie przydadza :) jak edytowac-kolo daty wyslania postu sa 3 ikonki kliknij w ta kartke z olowkiem ( nie mzona edytowac gdy ktos juz napisal posta pod Toba z wiadomych wzgledów )
...
Napisał(a)
Ależ bardzo proszę. I dzięki- teraz to dopiero zauważyłem :E
Zmieniony przez - simon_g w dniu 2013-04-20 22:03:48
Zmieniony przez - simon_g w dniu 2013-04-20 22:03:48
Polecane artykuły