"Po zakończeniu jedzenia, ustrój będący w stanie spoczynku spala glukozę w tempie ok. 10-15g na godzinę....Głównym magazynem węglowodanów są mięśnie i wątroba, gdzie składnik ten gromadzony jest w formie glikogenu. Jednak tkanki te posiadają ograniczoną pojemność, w związku z czym mogą pomieścić tylko ściśle określoną pulę węglowodanów - mięśnie (150-350g), wątroba (50-150g)."
Z tego można zrozumieć, że bez dodatkowej aktywności fizycznej, aby nie powodować nadwyżek ww w orgniźmie możemy spożywać ok 240-360g ww na dobę. Jednak skąd są takie różnice (pewnie z ilości suchej masy mięśniowej) z czym może się wiązć przedział magazynowania ww w mięśniach (150-350g). Jeżeli zna ktoś jakaś literaturę opisującą ten temat, lub może przekazać jakieś informacje, byłbym bardzo wdzięczny. Myślę, że pomoże to wielu osobą ustalenie ilości spozywania ww w diecie. Pozdrawiam