SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Stevia - różna siła słodząca glikozydów a proces chemiczny

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1633

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 188 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2762
Witam

O Stevii, czym jest, skąd nie ma co pisać, wszystko jest w sieci, także przejdę do konkretów...

Chodzi mi o rozgraniczenie stevii na 100% naturalny i po obróbce chemicznej.

Wyróżniono kilka rodzajów stevii, ze względu na postać:

1. stevia w płynie: dulce (10-15x słodszy od cukru) i fluid (150x słodszy)

2. stevia w proszku: liście całe/mielone (10-15x) steviosid (300x)

3. stevia w tabletkach: (na bazie steviosidu)

opierając się na informacjach ze strony http://www.natura24.pl/go/_info/?user_id=182&lang=pl

Jak jest otrzymywany STEVIOSID?
Najsłodszym składnikiem rośliny jest tzw. Steviosid. Jest pozyskiwany z liści Stevii. Liście najpierw są suszone, a następnie za pomocą wody lub alkoholu wydobywa się tą najbardziej pożądaną substancję. Jest ona następnie czyszczona i krystalizowana.
Ponieważ proces wydobywania z liści Stevii Steviosidu jest procesem chemicznych, nie można tego produktu Stevii nazwać naturalnym słodzikiem!


mam rozumieć, że stevia w proszku i tabletkach nie jest 100% naturalnym produktem?

że naturalnym w 100% jest jedynie postać w płynie?

Skład:

- dulce: naturalny sok z liści Stevii , woda destylowana, Steviosid 95%. Produkt ten zawiera naturalne enzymy i składniki mineralne tej rośliny. Jako konserwant występuje w nim Glicerol roślinny.

- fluid: woda destylowana,Steviosid Glycoside 95%. Jako konserwant użyty jest biologiczny Glicerol pochodzenia roślinnego.

-tabs: Steviosid, Sodium, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.

Co nadaje stewii słodki smak
Swój intensywnie słodki smak stewia zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Siła słodząca poszczególnych glikozydów stewiolowych jest zróżnicowana. Stewiozyd jest 250-300 razy słodszy w porównaniu do sacharozy, rebaudiozyd B - 300-350, rebaudiozyd C - 50-120, rebaudiozyd D - 25-400, rebaudiozyd E -150-300, rubusozyd – 114, stewiolbiozyd – 100-125 i dulkozyd A - 50-120. Największą siłę słodzącą ma rebaudiozyd A, który jest 250-450 razy słodszy od cukru.


(źródło: http://diabetyk.org.pl/nowosc/zdaniem-eksperta-o-stewii-pl.html )

Zmieniony przez - boni11 w dniu 2013-05-14 23:06:38
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 188 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2762
a orientujecie się może, która postać stevii jest najbardziej naturalna, najmniej przetworzona i nie zawierająca żadnych choć lekko szkodliwych substancji (konserwantów) ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta.

Następny temat

Dieta redukcyjna do poprawy oceny

WHEY premium