SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Płatki owsiane

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1665

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7020
Witam
Zazwyczaj jako pierwszy posiłek zjadam zmielone płatki owsiane + odżywka białkowa z wodą (taki szejk).
Ostatnio nie miałem zmielonych owsianych wiec zalazłem je gorącą wodą, żeby trochę zmiękły i odlałem tą mętną wodę.
Płatki z białkiem smakowały wtedy znacznie lepiej niż tylko zmielone(nie były takie mulące)
No i teraz pytanie czy jest jakaś różnica miedzy takimi zaparzonymi owsianymi a suchymi? Razem z tą mętną wodą nie odlewam jakichś potrzebnych makroskładników?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 529 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2122
płatki owsiane poddane obróbce termiczne zwiększają swoje IG
1

Who dares wins

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 181
Jeżeli zalewasz je gorącą wodą to nie tracą swoich wartości, możesz spróbować tą samą mieszkankę z mlekiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7020
Takie zaparzenie znacznie zwiększy IG owsianych?
Myślicie, że mogę tak robić?
Mleka czasem do tego troszkę dodaje dla smaku, ale ogólnie staram się unikać na redukcji.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Obróbka termiczna wpływa chociażby na witaminy, jednak zalanie ciepłą wodą płatków owsianych wpłynie na ilość fitynianów w nich zawartych - co akurat będzie korzystne w kontekście wartościowości. Zalewaj ciepłą, nie wrzątkiem.


Takie zaparzenie znacznie zwiększy IG owsianych?

Olej to.

Zmieniony przez - Skerx w dniu 2013-05-21 00:08:34

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7020
Dzięki za konkretną odpowiedz. Będę zalewał ciepła wodą.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zbyt wolne tempo jedzenia

Następny temat

wielka, wielka prosba o spr diety redukcyjnej!

WHEY premium