SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze,Białka,Cholesterol

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2395

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 3735 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 17159
Witam no w sumie wakacjie a ja nie mam co robić więc pogrzebałem troche i wygrzebałem o takie własnie ciekawostki:

Wszystkie tłuszcze ogółem nie powinny pokrywać więcej niż 15-30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Oblicza się, że obecnie udział tłuszczu w diecie statystycznego Polaka wynosi 38% zapotrzebowania na energię. Należy więc ograniczać ilość tłuszczu ogółem, a zwłaszcza smalcu, masła, słoniny i tzw. niewidzialnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, znajdujących się głównie w czerwonym mięsie i jego przetworach, a także w serach twardych (żółtych).

Kwasy tłuszczowe nasycone - występują one głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego oraz oleju kokosowym i oleju palmowym. Efektem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych jest zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL-cholesterolu, przyczyniającego się do powstawania miażdżycy.
W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu należy znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je tłuszczami roślinnymi o dużej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie prozdrowotne.
Z diety należy eliminować czerwone mięsa, pełne mleko, tłuste sery, margaryny, a także masło, słoninę, smalec, łój, tłuszcz drobiu.
Kwasy tłuszczowe nienasycone - zawierające podwójne, czyli nienasycone wiązania, można dzielić na jednonienasycone, oraz zawierające więcej takich wiązań, czyli wielonienasycone. Te ostatnie można podzielić w zależności od położenia pierwszego podwójnego wiązania na omega-3 i omega-6.


Pomogłem swoją wypowiedzią wejdz na http://www.pajacyk.pl
i naciśnij na brzuszek pajacyka.
Nadal członek Mafi 7 wspaniałych, wybrańców losu

¤¤ członek-mafia.suple.hardcor.pl ® ¤¤

¤¤ Wejdz na pajacyka http://www.pajacyk.pl ¤¤

Mam braki jak każdy , staram sie je zawsze minimalizować, aby pomagac sobie i innym®

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 3735 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 17159
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - są one także nazywane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ organizm ludzki sam nie jest w stanie ich syntetyzować, a niedobór w diecie prowadzi do wystąpienia różnych chorób.
Zalecane jest spożywanie ok. 1-2 g czystych kwasów grupy omega-3. Taka ilość znajduje się np. w około 100 g mięsa rybiego. Natomiast spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 powinno wynosić około 6-7% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe bardzo łatwo ulegają utlenieniu pod wpływem promieniowania UV oraz podwyższonej temperatury. Z tego względu tłuszczów zawierających te kwasy nie powinno się smażyć, należy je spożywać tylko w postaci surowej.


Pomogłem swoją wypowiedzią wejdz na http://www.pajacyk.pl
i naciśnij na brzuszek pajacyka.
Nadal członek Mafi 7 wspaniałych, wybrańców losu

¤¤ członek-mafia.suple.hardcor.pl ® ¤¤

¤¤ Wejdz na pajacyka http://www.pajacyk.pl ¤¤

Mam braki jak każdy , staram sie je zawsze minimalizować, aby pomagac sobie i innym®

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 3735 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 17159
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - w Polsce łatwo dostępnym tłuszczem bogatym w kwas oleinowy jest bezerukowy olej rzepakowy. Jego korzystne działanie na profil lipidowy polega na zmniejszeniu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, bez wpływu na stężenie cholesterolu HDL. Dodatkowymi zaletami kwasu oleinowego jest jego znaczna oporność na utlenianie (można na nim smażyć) oraz brak innych działań ujemnych. W zapobieganiu miażdżycy zaleca się zwiększenie spożycia oleju rzepakowego bezerukowego oraz oliwy z oliwek, np. do ilości około 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Można je zarówno spożywać na surowo, jak i używać do smażenia potraw. Oleje te zawierają znaczne ilości substancji antyoksydacyjnych, szczególnie beta-karotenu o wpływie przeciwmiażdżycowym i przeciwnowotworowym.
KONIEC TŁUSZCZY!!! ZARAZ KOLEJNA PARTIA BĘDZIE!


Pomogłem swoją wypowiedzią wejdz na http://www.pajacyk.pl
i naciśnij na brzuszek pajacyka.
Nadal członek Mafi 7 wspaniałych, wybrańców losu

¤¤ członek-mafia.suple.hardcor.pl ® ¤¤

¤¤ Wejdz na pajacyka http://www.pajacyk.pl ¤¤

Mam braki jak każdy , staram sie je zawsze minimalizować, aby pomagac sobie i innym®

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanko:Co po cyklu z kretki...

Następny temat

Gainer "MASS GAIN"

forma lato