Do rzeczy, potrzebujemy:
-500g piersi z kurczaka
-12 jajek (10 ugotowanych na twardo)
-około 100g bułki tartej (nie jest konieczna, ale bez niej kotlety będą mocno "zbite")
-pęczek szczypiorku
-ulubione przyprawy (u mnie: papryka wędzona słodka i ostra, pieprz, sól, imbir, przyprawa 5 smaków.)
Przygotowanie:
1)Piersi mielimy albo wrzucamy do maszynki z szalonymi ostrzami i robimy z nich papkę,
2)10 ugotowanych jajek masakrujemy na grubych oczkach tarki,
3)Do jajek wrzucamy: piersi, 2 surowe jaja, posiekany szczypiorek, przyprawy i bułkę tartą,
4)Wszystko mieszamy dokładnie i wrzucamy do lodówki na przynajmniej godzinę,
5)Kotlety smażymy na średnim ogniu po parę minut z każdej strony do momentu aż nie będą surowe.
PORCJA NA PATELNI TO KOTLETY Z POŁOWY POWSTAŁEJ MASY.
Wartości odżywcze całej masy na kotlety:
B: 201g (10g roślinnego)
W: 80g
T: 77,2g
wartość kaloryczna: 1859kcal
Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-25 17:32:18
Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-25 17:34:28
Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-25 17:35:59