Z węglowodanów jadłem bułki, ziemniaki, banany, czasami ryż, 2 porcje galaretki owocowej ale tutaj tylko jest trochę cukru i żelatyny.
Z białek jajka, wędliny, parówki dobrej jakości z szynki, czasami ryba.
Tłuszczy niezbyt wiele, jedynie z wędlin i olej rzepakowy na którym smażona ryba, schabowy.
Czytam teraz, że bułki i ziemniaki są silnie gazotwórcze a najmniej gazotwórczy jest ryż? czy to prawda?
Może zmodyfikować dietę na:
węglowodany: banan tylko rano,pieczone jabłko? ryż biały jako główne źródło węglowodanów?może drobne kasze?
białko: jaja (jem tylko 0 lub 1 nigdy klatkowych trójek)łosoś w puszce, tuńczyk w puszce, mintaj, morszczuk smażony na patelni, czasami kurak bo nie przepadam szczególnie za mięsem;
tłuszcze:oliwa z oliwek, olej lniany
co mogę poprawić tak aby nie gazowało mi w brzuchu:/
dodam, że czasami pół godziny po posiłku potrafię zjeść czekoladę, batona:/ zdarzy mi się zjeść także po normalnym posiłku galaretke.
Czytam forum od dawna wiem, że na masę to głównie ryż brązowy(jednak gazotwórczy),makaron durum(nieoczyszczony i przy tym jednak gazotwórczy) kurak,tuńczyk twaróg na noc i tłuszcze oliwa z oliwek, mct, warzywa ale takie żywienie pogorszy moją sytuację jeszcze bardziej, więcjaka jest dieta najmniej gazotwórcza? nie chodzi mi o masę ale o zdrowy brzuch
Proszę o pomoc, na pewno znajdą się jacyś spejcjaliści z działu żywienia:)
Zmieniony przez - tomcio.xx w dniu 2013-06-27 20:42:46
Zmieniony przez - tomcio.xx w dniu 2013-06-27 20:46:48