SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pierwsza redukcja IF

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2320

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Drób z chowu przemysłowego pod względem zawartości omega-6 i proporcji omega-6 / omega-3 wypada równie słabo jak wieprzowina. W tym przypadku również sugerowałabym jedynie konsumpcję chudych części. Ryby hodowlane zawierają więcej kwasów omega-6 niż ryby dzikie, ale w odróżnieniu od wieprzowiny i drobiu nadal pozostają dobrym źródłem omega-3.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-05 14:44:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zgadza się. Miałem na myśli ogólną jakość produktu

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
LukaszK
Ja jednak widziałbym problem w regularnej konsumpcji tłustych kawałków wieprzowiny z chowu przemysłowego, a tym bardziej nie polecałbym smażenia na smalcu wieprzowym. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 w słoninie przy chowie przemysłowym może wynosić nawet 30% energii z tłuszczu. Często promowane przekonanie, że słonina/smalec to tłuszcze nasycone jest błędne. Udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest często znacznie większy nie wskazują na to tabele wartości odżywczych, a poza tym całkiem spory udział stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-05 13:51:31


Łukasz, idąc tym tokiem myślenia niewiele pozostaje do wyboru, bo wszelkie dostępne w sklepach zwierzęce produkty pochodzą z chowu przemysłowego. Także zachowując umiar można spokojnie włączyć wieprzowinę do jadłospisu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Wieprzowina i drób z chowu przemysłowego znacznie gorzej prezentują się pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 i proporcji omega-6 / omega-3 niż wołowina z chowu przemysłowego i ryby hodowlane. Stąd moja uwaga, żeby ewentualnie uwzględniać jedynie chude części mięsa wieprzowego i drobiowego.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-06 13:15:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
Ano że chude to się zgodzę, zresztą domer gdzieś wcześniej pisał o tym.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

4 tygodnie na IF'ie i FBW. Czas na zmiany?

Następny temat

Jedziemy na nowo:)

WHEY premium