SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Low-reward diet: wysoka smakowitość diety może nie sprzyjać odchudzaniu?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 556

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Low-reward diet: wysoka smakowitość diety może nie sprzyjać odchudzaniu?

Redukcja tkanki tłuszczowej może być stymulowana poprzez wiele zabiegów, m.in.: eliminację pokarmów o wysokiej gęstości energetycznej, ograniczanie spożycia węglowodanów i/lub tłuszczów, zwiększenie spożycia warzyw i niektórych składników pokarmowych. Wysoka smakowitość (palatability) diety zazwyczaj nie jest postrzegana jako czynnik mogący utrudniać uzyskanie pożądanych efektów w obrębie sylwetki. Czy słusznie?

Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.

kontakt: http://180rekompozycja.pl

Badania dotyczące wpływu smakowitości diety na efekty odchudzania

W ostatnich latach przeprowadzono całkiem sporo badań wspierających przekonanie, że ograniczenie smakowitości diety może stanowić istotny czynnik dla osób próbujących pozbyć się zbędnych kilogramów [1]. Być może jednak najbardziej intrygujący eksperyment przeprowadzono w roku 1965 [2]. Osoby badane podczas tej próby spożywały jedynie "bezsmakowy" pokarm w postaci płynnej podawany z "maszyny" przez wężyk po naciśnięciu guzika. Eksperyment został przeprowadzony w warunkach szpitalnych, w związku z czym badacze mogli łatwo kontrolować, czy osoby badane nie spożywają nic poza pokarmem z maszyny, który zawierał odpowiednio: 50, 30 i 20% energii z węglowodanów, tłuszczów i białek oraz witaminy i składniki mineralne w ilości zaspokajającej dzienne zapotrzebowanie.

Badacze najpierw przeprowadzili eksperyment na dwóch szczupłych osobach. Uczestnicy konsumowali pokarm z maszyny w ilości na jaką mieli ochotę przez 9 i 18 dni. Spożycie energii wynosiło u nich odpowiednio: ~4,430 i ~3,075 kcal na dzień. Ich masa ciała podczas całego eksperymentu nie uległa zmianie. Następnie badacze zobowiązali do korzystania z maszyny dwie otyłe osoby (kobietę i mężczyznę). Mimo, że podobnie jak osoby szczupłe mogły one spożywać pokarm z maszyny w ilościach na jakie miały ochotę ich spożycie energii podczas pierwszych 12 i 18 dni było ekstremalnie niskie (~144 i ~275 kcal na dzień). Ochotniczka zakończyła eksperyment po 12 dniach przy ubytku masy ciała ~10 kg. Ochotnik kontynuował eksperyment przez 70 dni i stracił w tym czasie ~32 kg. Następnie został wysłany do domu z pokarmem z maszyny i zaleceniem, żeby spożywał codziennie ilość zawierającą ~400 kcal. Łącznie stosował dietę z maszyny przez 255 dni. W tym czasie stracił ~91 kg.

Zaskakujące jest, że podczas trwania całego eksperymentu badany ochotnik nie raportował, że uczucie głodu jest u niego nasilone:

"During all this time weight was steadily lost and he never complained of hunger and gastrointestinal discomfort".

Dlaczego osoby otyłe (w odróżnieniu do osób szczupłych) zupełnie nie były zainteresowane "bezsmakowym" pokarmem z maszyny? To bardzo ciekawe pytanie.

Ciąg dalszy: http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/2041/low-reward-diet-wysoka-smakowitosc-diety-moze-nie-sprzyjac-odchudzaniu

Zmieniony przez - Bull w dniu 2013-08-18 21:05:05
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc dt. chudnięcia

Następny temat

kolonoskopia

WHEY premium