Zauważyłem ten fragment, ale jesteś w dużym błędzie sądząc, że likwidujesz wszystkie niedobory spożywając kapsułkę multiwitaminy i 400-600 g warzyw.
Poza tym możesz zadać sobie proste pytanie, czy nadal mielibyśmy do czynienia z globalną epidemią otyłości, gdyby nasz organizm nie rozróżniał, czy jemy schabowego, czy hamburgera, czy pijemy gainera?
W takim razie po co prowadzi się te wszystkie badania naukowe dotyczące przeróżnych aspektów: wpływ żywienia na kompozycję ciała, uczucie głodu/sytości, funkcjonowanie układu trawiennego, samopoczucie itd?
Jedna porcja węglowodanów i/lub samych białek z suplementów bezpośrednio po treningu ostatecznie może pozostać, reszta do wywalenia. Alternatywne źródła węglowodanów i białek poza tymi, które uwzględniasz: ziemniaki, słodkie ziemniaki, kasza gryczana niepalona, owoce, czerwone mięso, tłuste ryby.
Na początek proponowałby uwzględnienie w diecie około 1-1,2 g tłuszczu na kg masy ciała i tym samym zmniejszenie ilości węglowodanów. Wartościowe źródła tłuszczu, których w tej chwili nie uwzględniasz: olej kokosowy, awokado, orzechy (np: migdały lub nerkowce).
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-08-04 10:23:03