SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

BIAŁKO???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2858

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zastanawiam się nad jedną rzecza- białko podczas denaturacji traci strukture trzecio i czwarto rzędową (chyba). Czy ma to wpływ na przyswajalnośc? Jesli tak to czy lepiej jest jeść np jajka gotowane czy surowe? Niech mi ktoś pomoże rozwiązać ten problem bo nie zasne. Pozdr.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zawsze wyglądałem najlepiej na surowych biełkach mieszanych z odżywką. Chociaż ostatnio słyszałem jak jakaś kobiecina -dietetyczka nawiasem - mówiła, że surowe białko nie jest przyswajalne przez organizm, musi zostać ścięte. I co nic nie pomogłem a wręcz namieszałem )))) Sam to muszę sprawdzić. NARA

BUTCH
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
He he he rzeczywiście zamieszałeś... Ale i tak dzięki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
To nie ma znaczenia ...poza tym szybciej strawisz gotowane mieso niz surowe...no i gotowane jest smaczniejsze.

"Dzisiaj jestem mały, jutro bede duży"

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 4008 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37791
trzeciorzedowa struktura bialka ma znaczenie tylko przy funkcjonowaniu tego bialka w organizmie zywym. Denaturacja nie zmienia sekwencji aminokwasowej, a i tak kazde bialko najpierw jest rozbijane w przewodzie pokarmowym na pojedyncze aminokwasy, ktore sa wchlaniane. Oczywiscie jesli by jesc same aminokwasy w czystej postaci, to organizm nie musi zuzywac energii na trawienie, wobec tego przyswajalnosc jest nieco lepsza

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling

I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki- to już coś konkretnego..a myślałem że niepomoże mi nikt. Ale..w takim razie jaki jest sens wypijania jajek zamiast jedzenia ich po ugotowaniu? Rozumiem że żaden- względy tylko i wyłącznie gustu?!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 4008 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37791
enzymy trawienne dzialaja na 2 sposoby: albo odcinaja aminokwasy z konca lancucha bialka ( egzopeptydazy ), albo tna lancuch gdzies w srodku ( endopeptydazy ). Zmiany struktury spowodowane denaturacja termiczna moga powodowac, ze enzymy latwiej, lub trudniej tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i bialko moze byc gorzej przyswajalne. Ale wg. mnie wszystko zalezy od konkretnego bialka. Czasem obrobka termiczna ulatwia sprawe, bo rozwala bialko i enzymy moga sie do niego latwiej dobrac, czasem moze jednak zmieniac sie cos na niekorzysc

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling

I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

białka

Następny temat

Sauna

WHEY premium