Szacuny
0
Napisanych postów
42
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1166
Siema mam kilka pytan dotyczacych tluszczy w diecie bo powoli sie w tym gubie :) - odrazu dodam ze chodzi mi o tluszcze nienasycone (zdrowe) , tluszcze to temat rzeka i nie umiem sam sobie z tym poradzic
jak to jest z tluszczami w diecie ile ich powino byc ??
Czy wiecej tluszczu powino sie jesc w dni nie treningowe ?
Spotkalem sie z opiniami ze wieksza ilosc tluczu na rzecz weglowodandow w dni nie trenigowe jest lepsza gdyz nie powoduje zatrzymania spalania Fatu oczywiscie w logicznych ilosciach
Np. ja robie tak ze w dni treningowe jem 50g tluszczu a w dni nie trenigowe okolo 80-max 90 czy to jest dobre rozwiazanie ?? czy tka powino sie robic jesli tak to dla czego ?? i jesli to prawda czemu w dni treningowe mniej tluszczu ??
no i czy faktycznie tluszcze nienasycone faktycznie nie powoduja takiego ograniczenia spalania fatu jak wegle ??
Oraz prosze o wasze rady na ten temat z gory dzieki :) pozdrawiam.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie ma tu żelaznej zasady ile tłuszczów należy spożywać. Musisz sam zaobserwować jak Twój organizm radzi sobie z nimi. Ja ważąc 83kg waham się od 60g do 100g na dobę. Jak spożywam więcej węgli to mniej tłuszczy i na odwrót.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
wytłumacz, dlaczego uwazasz (bo tak wynika z twojej wypowiedzi), że zdrowe są tluszcze nienasycone? Otóż nasycone tez nalezy miec w diecie, jak tłuste miesa, zoltka jaj, olej kokosowy, maslo prawdziwe.
mozna stosowac rotacje BTW w zaleznosci od celu i wielu innych czynników w DT i DNT. jesli jesz mniej ww- to podbijasz tł i na na odwrót.
Szacuny
12
Napisanych postów
692
Wiek
36 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
138399
Są różne strategie, jeśli chodzi o ilość tłuszczy w diecie. Musisz sam na sobie wypróbować jaka ilość najlepiej na Ciebie podziała. Wszystkie tłuszcze są potrzebne w diecie - oprócz izomerów trans, czyli utwardzonych tłuszczy roślinnych (np. margaryny), tłuszczy cukierniczych (np. słodycze), które są szkodliwe i należy je ograniczyć do minimum. Staraj się trzymać mniej więcej proporcje tłuszczy nasyconych/jednonienasyconych/wielonienasyconych w stosunku 1/1/1. Dokładniej się zagłębiając wielonienasycone można podzielić na kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6. W "typowej" diecie Polaka, Europejczyka jest nadmiar omega 6 w stosunku do omega 3, dlatego też nie zapomnij o tłustych rybach morskich, ewentualnie tranie, oleju lnianym.