SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przyswajalność białka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1847

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 567 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 23464
czyli przyswajalność jest spora
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
CYPIS
i tu się mylisz dlatego że jak ktoś by szamał np 300 gram bialeczka to idąc twoim tokiem tyle samo powinno wchodzić na wadze


no chyba jednak nie

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Kolego, na mase miesnia skladaja sie komorki miesniowe, glikogen, woda i inne skladniki. To nie jest samo bialko, wiec nie mozna powiedziec, ze ile zjesz, tyle wchodzi. Bialko, ktore zjesz jest uzywane przez wszystkie uklady organizmu, nie tylko miesniowy, a na potrzeby ukladu miesniowego organizm zyzuje tylko tyle ile uzna, ze potrzebuje. Ladowanie wiekszych ilosci nie ma wiec sensu, ze wzgledu na toksycznosc produktow rozpadu bialka.

Czyli uscislajac - nie da sie jasno okreslic ile bialka potrzebujesz i ile % z tego bialka "przyswoi" Twoj organizm. To zalezy od tysiecy czynnikow.

I tak samo przyswajalnosc bialka w danym produkcie zywnosciowym - zalezy od bardzo wielu czynnikow, ktore sie stale zmieniaja w organizmie czlowieka.

Zmieniony przez - spot w dniu 2013-10-25 13:40:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
CYPIS - wiele żalezy od tego co rozumiesz pod pojęciem przyswajalnosći. Wiele osób uważa mylnie, że przyswajalnosć to pojęcie odnoszące siedo tego jaka częśćz dostarczonych aminokwasó zostanie wykorzystana w celu budowy białek mięsniowych. Tak nie jest. Strawnosć białko tao jedno, wchłanialnosć to drugie, wykorzystanie w procesach syntezy - to trzecie, wykorzystanie w porocesach syntezy białek mięsniowych (a nie innych białek, np enzymó, hormonów) - to czwarte

Rozważania na w/w temat bez zrozumienia tych kwestii są pozbawione sensu i doprowadzajado wnioskó typy 300g zjedzonego białka = 300g mięśni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 567 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 23464
Macie rację koledzy zle sprecyzowałem pytanie przez co sam się w tym zamotałem ,z tym przyswajaniem to jednak temat nie do przeliczenia nawet w ;mniej więcej; Tak jak piszecie więc zastanawianie się ile z tych 300 gram białka organizm spożytkuje na budowę mięśni mija się z celem pozdrawiam ,
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 423 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2479
Jest możliwość przeliczenia ile dany organizm jest w stanie wchłonąć białka , tylko nie pamietam jak , gdzieś czytałem , że organizm ważący około 100 KG jest w stanie przyswoić około 8g białka w godzine
ale jest to zależne od wielu czynników i nie można sie tym sugerować..
jednak możesz skorzystać z takiej informacji jak czas wchłaniania białek.
przy posiłku po treningu lub na noc.


Serwatka - 15-45 minut
Zółtko jajka - około 30 minut
całe jajko 45 minut
chuda ryba - do 30 minut
tłuste ryny - około 60 minut
kurczak - od 1,5h do 2 godzin
indyk - 2 godziny z hakiem
wołowina - 3-4 godziny
wieprzowina - 4 - 5 godzin
Kazeina - około 6 godzin



Zmieniony przez - DabylBlasta w dniu 2013-10-25 16:26:58

Pomogłem?
Daj Soga!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja - pomoc, korekta.

Następny temat

Rowerek eliptyczny w granicach 600-700zł.

WHEY premium