...
Napisał(a)
CYPISi tu się mylisz dlatego że jak ktoś by szamał np 300 gram bialeczka to idąc twoim tokiem tyle samo powinno wchodzić na wadze
no chyba jednak nie
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
...
Napisał(a)
Kolego, na mase miesnia skladaja sie komorki miesniowe, glikogen, woda i inne skladniki. To nie jest samo bialko, wiec nie mozna powiedziec, ze ile zjesz, tyle wchodzi. Bialko, ktore zjesz jest uzywane przez wszystkie uklady organizmu, nie tylko miesniowy, a na potrzeby ukladu miesniowego organizm zyzuje tylko tyle ile uzna, ze potrzebuje. Ladowanie wiekszych ilosci nie ma wiec sensu, ze wzgledu na toksycznosc produktow rozpadu bialka.
Czyli uscislajac - nie da sie jasno okreslic ile bialka potrzebujesz i ile % z tego bialka "przyswoi" Twoj organizm. To zalezy od tysiecy czynnikow.
I tak samo przyswajalnosc bialka w danym produkcie zywnosciowym - zalezy od bardzo wielu czynnikow, ktore sie stale zmieniaja w organizmie czlowieka.
Zmieniony przez - spot w dniu 2013-10-25 13:40:48
Czyli uscislajac - nie da sie jasno okreslic ile bialka potrzebujesz i ile % z tego bialka "przyswoi" Twoj organizm. To zalezy od tysiecy czynnikow.
I tak samo przyswajalnosc bialka w danym produkcie zywnosciowym - zalezy od bardzo wielu czynnikow, ktore sie stale zmieniaja w organizmie czlowieka.
Zmieniony przez - spot w dniu 2013-10-25 13:40:48
...
Napisał(a)
CYPIS - wiele żalezy od tego co rozumiesz pod pojęciem przyswajalnosći. Wiele osób uważa mylnie, że przyswajalnosć to pojęcie odnoszące siedo tego jaka częśćz dostarczonych aminokwasó zostanie wykorzystana w celu budowy białek mięsniowych. Tak nie jest. Strawnosć białko tao jedno, wchłanialnosć to drugie, wykorzystanie w procesach syntezy - to trzecie, wykorzystanie w porocesach syntezy białek mięsniowych (a nie innych białek, np enzymó, hormonów) - to czwarte
Rozważania na w/w temat bez zrozumienia tych kwestii są pozbawione sensu i doprowadzajado wnioskó typy 300g zjedzonego białka = 300g mięśni
Rozważania na w/w temat bez zrozumienia tych kwestii są pozbawione sensu i doprowadzajado wnioskó typy 300g zjedzonego białka = 300g mięśni
...
Napisał(a)
Macie rację koledzy zle sprecyzowałem pytanie przez co sam się w tym zamotałem ,z tym przyswajaniem to jednak temat nie do przeliczenia nawet w ;mniej więcej; Tak jak piszecie więc zastanawianie się ile z tych 300 gram białka organizm spożytkuje na budowę mięśni mija się z celem pozdrawiam ,
...
Napisał(a)
Jest możliwość przeliczenia ile dany organizm jest w stanie wchłonąć białka , tylko nie pamietam jak , gdzieś czytałem , że organizm ważący około 100 KG jest w stanie przyswoić około 8g białka w godzine
ale jest to zależne od wielu czynników i nie można sie tym sugerować..
jednak możesz skorzystać z takiej informacji jak czas wchłaniania białek.
przy posiłku po treningu lub na noc.
Serwatka - 15-45 minut
Zółtko jajka - około 30 minut
całe jajko 45 minut
chuda ryba - do 30 minut
tłuste ryny - około 60 minut
kurczak - od 1,5h do 2 godzin
indyk - 2 godziny z hakiem
wołowina - 3-4 godziny
wieprzowina - 4 - 5 godzin
Kazeina - około 6 godzin
Zmieniony przez - DabylBlasta w dniu 2013-10-25 16:26:58
ale jest to zależne od wielu czynników i nie można sie tym sugerować..
jednak możesz skorzystać z takiej informacji jak czas wchłaniania białek.
przy posiłku po treningu lub na noc.
Serwatka - 15-45 minut
Zółtko jajka - około 30 minut
całe jajko 45 minut
chuda ryba - do 30 minut
tłuste ryny - około 60 minut
kurczak - od 1,5h do 2 godzin
indyk - 2 godziny z hakiem
wołowina - 3-4 godziny
wieprzowina - 4 - 5 godzin
Kazeina - około 6 godzin
Zmieniony przez - DabylBlasta w dniu 2013-10-25 16:26:58
Pomogłem?
Daj Soga!
Poprzedni temat
Redukcja - pomoc, korekta.
Następny temat
Rowerek eliptyczny w granicach 600-700zł.
Polecane artykuły