Mam dosyć dobrze wyliczoną dietę dla swoich potrzeb, ale mam jeden, dosyć istotny problem.
Wartości odżywcze kasz, makaronów są w kalkulatorze(i mojej diecie) podawane dla produktów "suchych", po przyrządzeniu nabierają wody, ale wartości odżywcze zmieniają się w nieznaczny sposób, w górę idzie tylko zawartość wody.
A jak jest z mięsem? Np. duszona pierś z kurczaka zawsze jest lżejsza, niż przed przygotowaniem(traci wodę), i tu dochodzimy do mojego problemu. W kalkulatorze podane są wartości dla surowych kawałków mięsa? W jak dużym stopniu obróbka termiczna wpływa na ilość i przyswajalność białka? Jakiej wielkości mogą być te straty?
EDIT:
Znalazłem taki link: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html jednak on nie do końca odpowiada na moje pytanie.
Zmieniony przez - krzysiek-krr w dniu 2013-10-30 21:05:35