SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wagi produktów w kalkulatorze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 593

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2000
Cześć
Mam dosyć dobrze wyliczoną dietę dla swoich potrzeb, ale mam jeden, dosyć istotny problem.
Wartości odżywcze kasz, makaronów są w kalkulatorze(i mojej diecie) podawane dla produktów "suchych", po przyrządzeniu nabierają wody, ale wartości odżywcze zmieniają się w nieznaczny sposób, w górę idzie tylko zawartość wody.
A jak jest z mięsem? Np. duszona pierś z kurczaka zawsze jest lżejsza, niż przed przygotowaniem(traci wodę), i tu dochodzimy do mojego problemu. W kalkulatorze podane są wartości dla surowych kawałków mięsa? W jak dużym stopniu obróbka termiczna wpływa na ilość i przyswajalność białka? Jakiej wielkości mogą być te straty?

EDIT:
Znalazłem taki link: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html jednak on nie do końca odpowiada na moje pytanie.

Zmieniony przez - krzysiek-krr w dniu 2013-10-30 21:05:35
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie wpływa na wartości.
Każdy produkt liczysz przed obróbką termiczną i koniec kropka.

Następnym razem proponuję wyszukiwarkę, istnieje setki takich tematów.

Zmieniony przez - dudee w dniu 2013-10-30 22:08:50
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny.

Następny temat

Dieta redukcyjna 22l 125kg

WHEY premium