Kapusta z kurczakiem!
Składniki:
1. Kapusta biała
2. 2 marchewki
3. 2 cebule
4. Koper / pietruszka / przyprawy (liść laurowy, pieprz, trochę vegety)
5. Pierś z kurczaka
6. Kostka rosołowa (ta z mniejszą ilością tłuszczu)
Przygotowanie:
1. Kapuste pokroić w paski, pokroić drobno cebulę, a marchewkę zetrzeć na tarce.
2. Do garnka wlać odrobinę oleju, wsypać cebulę, aby się trochę podsmażyła.
3. Wrzucamy kapustę na cebulę, dolewamy około 2 szklanki wody na dno, wrzucamy kostkę rosołową, mieszamy, dodajemy marchewkę.
4. Przyprawiamy kapustę liściem laurowym, pieprzem, odrobiną vegety, wrzucamy pokrojoną cienko pietruszkę oraz koperek.
5. Gotujemy tak długo, aż kapusta nie zmięknie. Gdy już kapusta będzie gotowa podsmażamy kurczaka, albo wcześniej wstawiamy go do gotowania, po przyrządzeniu wykładamy na kapustę, do tego jakaś bułka dobrej jakości bądź ziemniaki i mamy posiłek mistrzów.
Zdjęcia:
Kurczak jak każdy wie około ~~130kcal na 100g, a kapusta i warzywa to raczej znikome ilości. :)