Składniki
150 gram polędwiczki wieprzowej
80 gram zielonego groszku mrożonego
250 gram batatów
50 gram śmietany 15 %
5 gram smalcu
składniki nie liczone do bilansu
pół cebuli
400 gram mieszanki grzybów, mrożonych(można dać pieczarki)
świeża pietruszka (ja dałam suszoną)
sól
pieprz
pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki
1. Polędwicę pokroić na plastry o grubości 1 lub 1,5 cm.
2. Posiekać cebulę w drobną kostkę, bataty na kostkę.
3. Bataty wrzucić do wody i gotować w osolonej wodzie około 25 min., do miękkości.
4. Na patelni z odrobiną smalcu usmażyć cebulę i grzyby, do miękkości, pod koniec dodać groszek i posiekane ząbki czosnku. Przełożyć wszytko z patelni do miski i na patelni rozpuścić resztę smalcu.
5. Smażyć polędwiczki osolone i popieprzone z obu stron przez 6 min.
7. Dodać mieszankę grzybów i groszku, zalać śmietaną, dodać pietruszkę, ew. dosolić, dopieprzyć.
8. Ziemniaki ugniatamy na puree, dodajemy na czubku małej łyżeczki pieprzu cayenne, ew. sól, pieprz.
9. Podawać z sałatą, u mnie rukola, sałata jakaś kolorowa, rzodkiewka, pomidor, pole odrobiną oliwy.
545 kcal
B 37 g
W 52 g
T 21
Stop saying I WISH
and
start saying I DID