SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej z ziarnami

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8037

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 71 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 969
Przepis na chleb jest wynikiem przeglądania przeze mnie różnych przepisów w internecie i stworzenia własnego, który pasuje właśnie mi. Będąc na diecie lub starając się odżywiać zdrowo, trzeba zrezygnować z białego pieczywa, nie zawsze jednak udaje się znaleźć prawdziwy, wartościowy, ciemny chleb (który by do tego jeszcze smakował). Zatem doszłam do wniosku, że najlepiej piec go w domu. Na pewno istotnym plusem jest to, że wszystko co się w nim znajdzie jest po prostu Waszym wyborem.
Do chleba z mąki żytniej trzeba się przekonać, można też korzystać z mąki pszennej pełnoziarnistej(ja osobiście wolę tą wersję).

Na duży bochenek potrzebujemy:
1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej (jeśli ktoś chce może to być też pszenna pełnoziarnista)
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej (lub zwykłej)
ziarna wg uznania (u mnie po 2-3 łyżki:siemienia lnianego, dyni łuskanej, słonecznika i dodatkowo otręby)
800 ml ciepłej wody (musi to być dość ciepła woda, nie za gorąca i nie zbyt letnia)


Przygotowanie:

1. 1 szklanką wody (ciepłej) zalewamy drożdże (50g), z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki zwykłej soli i łyżki zwykłej mąki pszennej. Odstawiamy je (przykrywając ściereczką) w ciepłe miejsce na około 15-20 min, może być 10. Ważne aby podwoiły swoją objętość.
2. W tym czasie wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól morską i ziarna według własnego uznania.
3. Kiedy drożdże będą gotowe dodajemy je do mąki i wszystko mieszamy. Jeśli w rozczynie drożdży nie ma żadnej zmiany tzn. jest ich tyle samo, jest to znak aby nie korzystać z nich i kupić świeże. Drożdże można też mrozić, jednak zawsze przed korzystaniem z nich należy sprawdzić je we wskazany wyżej sposób. Sprawdziłam to już kilka razy i zawsze były w porządku.
4. Następnie dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręką. W przypadku mąki pełnoziarnistej pszennej po kilkunastu minutach ładnie zaczyna się odklejać od miski i ręki, z mąką pełnoziarnistą żytnią miałam problem, ale nie przejmowałam się tym. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, znowu powinno podwoić objętość to może być 1-2 godziny. (Można też to pominąć, ale może nie wyrosnąć tak jak powinno). Trzeba obserwować.
5. Po tym czasie wykładamy foremkę papierem do pieczenia, przekładamy ciasto (klejące się czy nie) do foremki i możemy jeszcze przed pieczeniem posypać np. sezamem, makiem lub otrębami co oczywiście zależy od naszych fantazji. Pamiętajcie jednak o dociśnięciu delikatnie posypki do ciasta aby po upieczeniu nie odpadała.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok. 15-20 min. żeby ostatecznie wyrosło, po czym nagrzewamy go do 230 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Zależy tu wszystko od tego jak chcemy mieć zrumienioną skórkę. Potem wyłączamy piekarnik, ale jeszcze na trochę zostawiamy chleb w środku, żeby nie opadł, a następnie studzimy na kratce lub desce do krojenia. Mam nadzieję, że komuś się przyda ten przepis, może chociaż do stworzenia własnej wersji :)

efekt końcowy







Wartości odżywcze:






Zmieniony przez - Banan w dniu 2013-11-27 23:42:28
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
cześć Renia, dawaj soga
e: chleb oczywiście super

Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2013-11-27 23:37:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11389 Napisanych postów 72661 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958285
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94179 Napisanych postów 364034 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667898
wyglada apetycznie,na pewno przepis wypróbuję.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 71 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 969
daj znać jak wyszło :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
Łodzianin to tutaj wszystkiego by chciał spróbować
czasu mu braknie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94179 Napisanych postów 364034 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667898
cierpliwy to i kamień ugotuje,powoli się stestuje wszystko

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Panga ze szpinakiem

Następny temat

Serniczek w sam raz na LC i dla endomorfa ;]

WHEY premium