Składniki
250 gram piersi z kaczki ze skórą
100 gram buraków
170 gram marchewki
40 gram dyni
papryka zielona
50 gram kaszy jęczmiennej pęczak
10 gram oliwy
kilka listków sałaty
ocet balsamiczny
sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pietruszki
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Marchewkę, buraka, dynię i paprykę siekamy w kostkę, solimy, pieprzymy. Marchewkę i buraka pieczemy w oddzielnym naczyniu co paprykę i dynię, czas pieczenia około 50 min. Marchew z burakiem najlepiej wystudzić.
2. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją.
3. Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę, solimy, przypieprzmy i nacieramy majerankiem.
4. Patelnię nagrzewamy, kładziemy pierś skórą do dołu i na średnim ogniu smażymy aż wytopi się tłuszcz. U mnie to zajęło około 10 min ale powinnam ją jeszcze dłużej trzymać. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy 5 min. Mięso powinno odpocząć 15 min na desce przed podaniem.
5. Do ugotowanej kaszy dodajemy paprykę, dynię i posiekaną pietruszkę.
6. Rwiemy sałatę i wrzucamy do miski razem z marchewką, burakiem. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę i łyżkę octu balsamicznego.
7. Danie wykładamy na talerz, smacznego!
BTW
831 kcal
69 B
48 W
39 T
Stop saying I WISH
and
start saying I DID