Prosty, szybki (max 15 min) przepis.
W tytule jest gruszka, ale równie dobrze może być inny owoc np. jabłko. Jak całkowicie eliminujemy węgle na LC to bez owoców też jest ok. Zaznaczam też, że jest to wersja podstawowa - równie dobrze można dodać migdałów, orzechów, a jeżeli nie boimy się węglowodanów to rodzynki i miód.
Składniki:
- 40g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- mała/średnia gruszka (równie dobrze może być inny owoc np. jabłko)
- przyprawa do sernika (ale równie dobrze może być przyprawa do szarlotki, cynamon, imbir - ile głów tyle pomysłów)
- słodzik (nie piszę "ile", bo każdy ma inne preferencje co do słodkości)
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy przyprawę do sernika, słodzik, jajka. Całość mieszamy. Następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ważne, żeby był to mały ogień. Formujemy kółko/placek. Całość zostawiamy na 4-5 min na małym ogniu.
W międzyczasie kroimy gruszkę w plasterki. Następnie ją układamy na masie na patelni.
Po 4-5 minutach placek odwracamy (tak, aby smażyła się gruszka).
Jak odwrócić placek? Proponuję lekko podważyć łopatką, zsunąć na talerz, a potem tylko położyć na patelni "mokrą stroną".
Tą stronę smażymy również 4-5 min na małym ogniu. Następnie zsuwamy na talerz. Jemy jak nam wygodniej - gruszki mogą być na wierzchu, mogą też być na spodzie.
Smacznego
Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2013-12-02 17:18:13
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2013-12-02 18:09:31
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html