Składniki na babeczki:
- puszka fasoli czerwonej (200 g fasoli)
- kakao naturalne 2 łyżki
- 3. jajka
- proszek do pieczenia 1, 5 łyżeczki
- twaróg chudy 120 g
- słodzik, 12-14 tabletek /wedle uznania/
- przyprawa korzenna 1,5 łyżeczki
Sos:
- 3. żółtka
- mleko 0,5 % 100 ml
- słodzik 4-5 tabletek /wedle uznania/
- woda
- laska wanilii 1/2
- anyż 1 szt.
Jak przygotować?
1. Fasole blenderujemy z 3. żółtkami, 2. łyżkami kakao, 1,5. łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g twarogu, przyprawą korzenną i tabletkami słodziku rozpuszczonymi w niewielkiej ilości cieplej wody.
2. Ubijamy białka z 3. jajek.
3. Mieszamy powoli zblenderowaną mieszaninę z ubitymi białkami.
4. Nasmarowujemy oliwą foremkę do pieczenia i nalewamy do foremek.
Pieczemy 30-35 min. w 170- 180 *C z termoobiegiem.
Sos
1. W garczek, który stawiamy na bardzo małym ogniu dajemy 100 ml mleka, rozpuszczone tabletki słodziku w niewielkiej ilości wody, 1/2 laski wanilii i gwiazdkę anyżu. Gotujemy i cały czas mieszamy aby wydobyć smak, ok. 3-5 min.
2. Powoli dodajemy 3. zółtka intensywnie mieszając, co chwilę zestawiając z palnika, aby nie przegrzać sosu, ewentualnie żeby było bezpiecznej możemy zrobić to w kąpieli wodnej, sos powoli zgęstnieje.
Z tej ilości ,,ciasta" wyszło mi 6. babeczek i jedno duże w kształcie serca
BTW dla całości ,,ciasta":
522 kcal, 57 g B, 18 g T, 33 g WW
Sos
189 kcal, 13 g B, 13 g T, 5 WW
Razem: 711 kcal, 70 g B, 31 T, 38 WW
Smacznego!