SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Placek gryczany / zbójnicka tortilla

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3524

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Placek gryczany / zbójnicka tortilla

Mały dzisiejszy eksperyment. Wyszedł ok, więc podaję
Zrobiłem co prawda bez mięsa (chwilowy brak w domu ), ale też bardzo dobre

Składniki:
- 50g kaszy gryczanej
- 2-3 jajka (ja niestety dałem jedno, stąd placek nie do końca wyszedł)
- pomidor
- papryka
- cebula
- pieczarki
- słodka papryka, chili, przyprawa meksykańska (lub inne ulubione przyprawy)

- mięso (ja zrobiłem bez, bo eksperymentowałem, a w domu nie było żadnego; najlepiej pierś z kurczaka lub inne ulubione; bez mięsa też jest ok)

+ opcjonalnie: sól, pieprz, ser żółty (starty najlepiej)

Przygotowanie:

1. Paprykę, pomidora, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mięso to też (). Dodajemy przpyprawy. Wrzucamy na patelnię (lub garnka) przykrywamy pokrywką i dusimy (dzięki pomidorom wyjdzie mokre). Co jakiś czas można całość poruszyć łopatką. Trzymamy na małym ogniu.

2. W tym czasie, w młynku (blenderze) mielimy kaszę gryczanę. Można dodać przypraw.

3. Do zmieloenj kaszy dodajemy 2-3 jajka (ja dałem jedno, stąd placek średnio wyszedł). Dokładnie mieszamy. Po czym wylewamy na gorącą patelnię. Smażymy 4-5 min. Po czym odwracamy i chwilę jeszcze smażymy.

4. Placek zdejmujemy na talerz. Na jedną połowę nakładamy farsz. Zawijamy. I jemy

B/T/W (dla 2 jaj): 25/12/45 (35, nie licząc warzyw)

Smacznego!



Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Tak jak mówisz, można go jeszcze ulepszyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Wiem, wiem Zrobiłem przegląd szafek i lodówki, a za dużo tam nie było Ale wyszło smaczne, więc wrzuciłem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie przelewa się

Mimo wszystko improwizowałeś, a to się ceni


Zmieniony przez - dudee w dniu 2013-12-07 18:53:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 316 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1337
Ciekawy przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
kasza do zmielenia surowa w końcu czy ugotowana? Bo mi klient napisał, że nie da się zmielić.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 658 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7390
Ja robie z surowej. Mlynek do kawy 20sekund i masz proszek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Koniu151
kasza do zmielenia surowa w końcu czy ugotowana? Bo mi klient napisał, że nie da się zmielić.


Dałem surową. Normalnie zmielona w zwykłym młynku do kawy.
Choć w sumie jakby się uparł i jajka zmieszał z ugotowaną kaszą to też by wyszło. Tyle, że niebyłoby "giętkie", żeby to zawinąć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 4464 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84798
Soga wlepilem, bo dziadygi zaluja

Fajna sprawa, kasza gryczana zawsze na propsach!

Zmieniony przez - Kapitan Wodka w dniu 2014-01-25 08:48:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3603
wlasnie wcinam
tylko placek mi taki jakis przygrubawy wyszedl
ale w smaku cacy
pzdR'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Przygrubawy, bo jaja wyrosły, a to jest raczej naturalne
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sałatka z wędzonym łososiem i ryżem

Następny temat

Jajka ze szpinakiem

WHEY premium