- 1 jajko (60g)
7g białka, 6g tłuszczy, 0.5g węglowodanów
- 50g Orzechów laskowych
7.2g białka, 33g tłuszczy, 6g węglowodanów
- 50g Orzechów włoskich
8g białka, 30g tłuszczy, 9g węglowodanów
- 50g Migdałów
9g białka, 27g tłuszczy, 10g węglowodanów
- 50g Masła orzechowego
7g białka, 33g tłuszczy, 5g węglowodanów
-50g WPC
40g białka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy należy posiekać, ja posiekałem drobno, lecz nie jest to konieczne. Do posiekanych orzechów dokładamy całe jajko i mieszamy dokładnie. Jest to podstawowy przepis, ja postanowiłem dodać 50g masła orzechowego i tyle też WPC (Białka).
2. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia i ułożyć w foremkę. Od waszej decyzji zależy, czy chcecie mieć grubszego batonika, czy cienkiego.Według przepisu (kotlet.tv) Pani proponuje, by ułożyć masę na format ok. 21 x 12 cm. Następnie uklepujemy łyżką, w celu uzyskania równej powierzchni. Ustawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy batonik od 10 do 12 minut.
3. Następny wystudzony batonik kroimy według własnego uznania. Mi wyszło 5 batoników. Dla smaku możecie polać go czekoladą albo posmarować jogurtem naturalnym. Smacznego ludzie.
Wartości odżywcze:
* Cała masa: 56g białka, 30,5g węgla, 112g tłuszczy (1354kcal)
* 1 Baton: 11g białka, 6g węglowodanów, 22g tłuszczy (270kcal)