W 2010 r. na mocy rozporządzenia Komisji (UE) Nr 257/2010 rozpoczęto program ponownej oceny bezpieczeństwa dopuszczonych do stosowania w UE dodatków do żywności. Jedną z bardziej kontrowersyjnych substancji poddanych naukowej ocenie EFSA była powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym substancja słodząca – aspartam (liczne doniesienia o potencjalnej szkodliwości). W dniu 10 grudnia br. EFSA opublikował sprawozdanie z ponownej, pełnej oceny ryzyka aspartamu dotyczącej bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów.
Konkluzje opinii wskazują, że aktualnie przyjęty poziom ADI dla aspartamu wynoszący 40 mg/ kg masy ciała / dobę, w świetle wyników przeprowadzonej oceny ryzyka nie wymaga zmiany. Nie należy się zatem spodziewać w najbliższym czasie zmian wspólnotowego wykazu dodatków w tym zakresie (górny poziom dodatku do żywności).
Potwierdzono jednocześnie, że ryzyko związane ze spożyciem aspartamu dotyczy wyłącznie osób z fenyloketonurią. Należy pamiętać, że obecnie stosowane przepisy prawa żywnościowego nakazują właściwe informowanie konsumentów w tym zakresie. Pełen tekst opinii dostępny jest na stronie EFSA.
Osoby zainteresowane otrzymaniem tego dokumentu prosimy o kontakt z biurem IGI FC.