SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

MCT a wrażliwość insulinowa, tolerancja glukozy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 678

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 359
Witam. Po raz pierwszy od dłuższego czasu przeszedłem na dietę o zwiększonej zawartości węglowodanów (dieta na masę, ok 50-55% energii z ww).

Muszę ograniczyć, tłuszcze nasycone (które zawsze wybierałem preferencyjnie w dicie przy niskiej zawartości węglowodanów) do około 10%.

Wiadomo, że tłuszcze nasycone w nadmiarze nie nadają się do tego typu diet ze względu na osłabienie wrażliwości na insulinę. Stąd moje pytanie: Czy ograniczenie tłuszczów nasyconych w diecie wysokowęglowodanowej dotyczy również średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym?

Chciałbym dalej używać olej kokosowy, bo łatwiej mi przy nim niż przy np. oliwie z oliwek zachować równowagę o6 do o3, stąd moje pytanie.

Zmieniony przez - gniewk89 w dniu 2014-01-05 01:43:42
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rowerek stacjonarny do odchudzania

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny/poprawy

WHEY premium