Składniki:
-4 jajka
-100g płatków owsianych, może być mniej, ja daję mniej z racji tego, że jem mniej węgli. Dla przeciętnego masującego dobre będzie 100g.
-łyżka mąki pełnoziarnistej lubella
-100ml mleka
-płaska łyżka kakao decomoreno (gorzkie)
-płaska łyżeczka przyprawy do piernika
-garść bakalii, na co składają się wiórki kokosowe, płatki migdałów, rodzynki
Płatki owsiane zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, by napęczniały. Odlewamy wodę, dodajemy i roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy resztę składników. Dobrze nagrzać patelnię. Najlepiej, by to była duża, teflonowa patelnia. Wylewamy nasze ciasto i smażymy na małym ogniu, by cały placek mógł się usmażyć, a nie spalić z zewnątrz, bo będzie problem z przerzuceniem na drugą stronę. Można podawać z masłem orzechowym. Wychodzi dużo mniej mdły niż standardowy z samych jajek i owsianki!!
Makro: 930 kcal, 40 B, 80 WW, 48 T
Zmieniony przez - abdou2 w dniu 2014-01-06 22:16:00