SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co na kanapki?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2600

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pewnie często zastanawiacie się co dodać do kanapek,czym posmarować pieczywo. W Polskiej diecie najczęściej jadamy je na śniadanie, jeżeli tylko nie jest wypiekane z białej,oczyszczonej mąki i gdy kupujemy je umiejętnie (lub pieczemy) - będzie dobrym źródłem węglowodanów.

Kupujmy wiec (lub pieczmy) chleby żytnie, razowe, pełnoziarniste, z siemieniem lnianym,słonecznikiem czy pestkami dyni. Jeżeli jest to pieczywo sklepowe ,starajmy się by miało jak najkrótszy skład( np. maka razowa,woda,sol,zakwas,ziarna dyni). Nie kupujmy pieczywa przetworzonego, z dodatkiem spulchniaczy,konserwantów i karmelu, to bardziej produkty chlebopodobne niż sam chleb

Do rzeczy: w tym temacie chciałabym abyśmy wrzucali swoje pomysły na dodatki do pieczywa (wraz ze zdjęciami), na pasty, domowe wędliny, mięsa...itp.

Niech ten temat będzie naszym źródłem inspiracji kanapkowych

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pasta z awokado:

-1 dojrzale awokado
-1 lyzeczka soku z cytryny
-1 zabek czosnku
-sol,pieprz
-opcj.lyzeczka oliwy

Awokado zgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy wycisniety czosnek i reszte skladnikow.

Jeżeli chcemy zostawic sobie paste na pozniej, warto zostawic w miseczce pestke, wtedy awokado nie powinno nam sczerniec.

Pamietajmy zeby awokado laczyc z pomidorem, wtedy jego wartosci sa swietnie przyswajalne :)

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pasztet z bialej fasoli (jaś)

Szklanke fasoli namaczamy przez noc, na nastepny dzen gotujemy do miekkosci.
Miksujemy z lyzka oliwy,lyzeczka przecieru pomidorowego,sola,pieprzem i zabkiem czosnku na gladka mase.

I voila, pyszny pasztet gotowy

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pasta z makreli:

-1 makrela wędzona
-4 jaja
-2 łyżki śmietany/jogurtu/majonezu ( w zależności od załozeń waszej diety)
-1 mala cebula
-4korniszony
-sol,pieprz

Od makreli oddzielamy osci, czyscimy mieso i wrzucamy do miseczki. Jaja gotujemy na twardo,kroimy w kostke,dodajemy poszatkowana cebulke, ogorki, smietane,sol i pieprz. Całość mieszamy widelcem do uzyskania dosyć gladkiej masy.




Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-01-09 17:27:29

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Jak tylko będę miał czas to wypróbuję, zwłaszcza tą z awokado . Pasztet też wydaje się być ciekawym pomysłem.

Z makrelą jest problem, bo nawet jak przez 15 min oddzielam mięso od ości to i tak zawsze jakieś zostaną i to strasznie wkurza.

Co do samych chlebów, to słonecznika i dyni bym nie polecał włączać do diety bo zawierają ogromną ilość o-6.

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pieczony schab na kanapki

-1kg. schabu
-1 lyzka smalcu/oleju
-przyprawy : klasycznie - sol,pieprz,czosnek,majeranek
Na moim zdjeciu - sol,pieprz,platki pomidorow,bazylia i chili ,takze kombinacji moze byc mnostwo

Schab kilka godzin przed pieczeniem marynujemy w przyprawach ( lyzka tluszczu plus przyprawy,calosc wtarta w mieso) Pieczemy 1h. w 180st.c.

W naczyniu zaroodpornym,bez przykrycia. Przed krojeniem poczekac az mieso wystygnie, wtedy nie grozi nam ze wyplyna z niego cale soki.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kakaowy omlet

Następny temat

Ciasto czekoladowe z fasoli bez mąki i cukru by Malinowa

WHEY premium