Opiszę tutaj moją sytuację aby łatwiej było wam mnie zrozumieć.
Jestem endo, 15 lat, 85 kg, 193 cm. Trenuję koszykówkę 5 razy w tygodniu 90 min + 2 razy w tygodniu 30 min basenu po treningu. Pomimo dobrego BMI mój bf jest widoczny szczególnie na brzuchu, chcę go zastąpić jakąś dobrą tarką i przy okazji porobić tu i ówdzie. Stąd decyzja aby iść na siłownię, wybieram dietę redukcyjną. Z racji na treningi koszykówki, po konsultacjach z trenerem low carb odpadł. Na forum polecili mi zbilansowaną dietę redukcyjną. Okej robię wszystko jak opisane po czym dowiaduję się że powinienem stosować się do wątku Dieta redukcyjna dla juniora. Mówię okej, wszystko się zgadza, ładnie wytłumaczone to robię. Układam sobie jadłospis elegancko, po czym pojawił się problem. Nie wiedziałem ile białka powinno się znajdować w posiłkach około treningowych, czy tyle samo co w innych uśredniając? Zadałem więc takie pytanie na forum, tam dowiedziałem się że w życiu nie schudnę z tak dużymi węglami, bo z kalkulatora podanego w wątku redukcji dla juniora wyszło mi 3300 kcal ok 400-500 węgli, ok 120g białka i 100 tłuszczy.
Tutaj dotarliśmy do sedna i pojawia się moje pytanie, gdzie obliczyć potrzebne mi makroskładniki aby schudnąć? Stosowałbym się do 10 wskazówek żywieniowych przy układaniu jadłospisu.
Zmieniony przez - MrGruchai w dniu 2014-01-19 11:04:17